+36-30-694-0316

Kérdése van? Hívjon minket!

Kenőanyagok

olajokA mechanikus gépek megjelenése óta cél a súrlódás okozta energiaveszteség csökkentése. A kőolaj kenési célokra történő alkalmazása körülbelül másfél évszázadra tekint vissza. Az eltelt idő alatt nemcsak az olajok kenési tulajdonságai javultak lényegesen, hanem felhasználhatóságuk köre is jelentősen bővült. Maguk az olajok pedig differenciálódtak, és ma már a laboratóriumok rendkívül különféle célnak megfelelő és különféle minőségi paraméterekkel felruházott kenőanyagok receptjeit dolgozzák ki.

A kenőanyagok túlnyomó többsége alapolajból és adalékokból áll. Az alapolaj aránya a végtermékben általában 80%-95% között mozog, így jelentősen meghatározza annak tulajdonságait. A napjainkban használt alapolajok szinte mindegyike kőolajszármazék. Az egyéb, pl. növényi, alapolajok használata nagyon ritka. Az alapolaj hosszúláncú szénhidrogén-molekulákból áll, olyanokból, amelyek 20 és 35 közötti számú szénatomot tartalmaznak. Az alapolajok minőségét és tulajdonságait alapvetően meghatározza az eljárás, amivel létrehozzák őket. A legegyszerűbb technológia a finomítás, amivel ásványi alapolajat lehet létrehozni. Egy fokkal komplexebb a hidrokrakkolás, ami a finomított olaj hidrogénes utókezelését jelenti. Ezzel a technológiával készül a félszintetikus alapolaj. Még modernebb eljárás a szintézis, amivel szintetikus szénhidrogéneket, azaz szintetikus alapolajat lehet készíteni.
A földből kinyert ásványolaj elég heterogén molekulahalmaz. Hogy ebből egyszer kenőanyag legyen az kell, hogy számos nem kívánt összetevőt eltávolítsunk, a többi összetevő tulajdonságait pedig feljavítsuk. Az, hogy milyen eljárást alkalmazunk eldönti, hogy ásványi, félszintetikus vagy szintetikus alapolajat kapunk-e. A szintetikus alapolaj előállítása a legdrágább, az ásványié pedig a legolcsóbb, a fél szintetikusé pedig a kettő között van. Az egyes eljárásokkal kapott alapolajok minőségei a következőképp viszonyulnak egymáshoz:

Ásványi alapolajok (finomítványok)

A finomítványok normál oxidációs-stabilitással (normál csereperiódusokkal) rendelkeznek, és viszonylag alacsony költséggel előállíthatók. Minél alacsonyabb a viszkozitásuk annál illékonyabbak magas hőmérsékleten. Alacsony hőmérsékleti teljesítményük (dermedéspont) közepes, általában adalékokkal kell javítani. A viszkozitási indexük jellemzően 90 és 100 közötti, ami tipikus az egyfokozatú olajok esetében. Ahhoz, hogy az ilyen finomítványból többfokozatú olaj lehessen viszkozitás-módosító hozzáadása szükséges.

A közlekedési olajok között az ásványi alapolajra épülő termékek egyre kevésbé állják meg a helyüket, de az iparban a felhasználás oroszlánrészét adják.

Félszintetikus és szintetikus alapolajok (hidrokrakkolt olajok és szintetikus szénhidrogének)

Jellegzetes előnyük a finomítványokkal szemben a homogénebb összetételük. Ez javítja az oxidációs-stabilitásukat (elengedhetetlen a hosszabb csereperiódusokhoz) és csökkenti az illékonyságukat (csökkenő olajfogyasztás). Viszkozitási indexük általában 130 és 150 közötti, amely a többfokozatú olajokat jellemzi. A dermedéspont PAO esetében -40 °C alatt van, hidrokrakkolt olajok esetében -35 °C alatt.

Nem véletlen, hogy a félszintetikus és a szintetikus alapolajok egy bekezdésbe kerültek. Bár az eljárás amivel létrehozzák őket különböző, de a hidrokrakkolásnak pont az a célja, hogy a finomítványnak szintetikus-szerű tulajdonságokat kölcsönözzön. Ez elég jól teljesül is, ugyanis a modern alapolajoknak és a korszerű adalékoknak hála, ma már nagyon kicsi a különbség egyes félszintetikus és szintetikus kenőanyagok között. A félszintetikus és szintetikus alapolajból készülő kenőanyagok általában nagyon jó minőségűek, és használatuk elsősorban közlekedési kenőanyagként jellemző.

A kenőanyagokat – felhasználásuk szerint – közlekedési és ipari kenőanyagokra lehet osztani, de természetesen van átfedés a két kategória között.

 

Közlekedési kenőanyagok

Ipari kenőanyagok

Kérje ajánlatunkat!

Érdeklődik szolgáltatásaink, termékeink iránt? Írjon nekünk! Munkatársaink 24 órán belül felkeresik Önt.

Friss hírek

Új Üzletünk címe

Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy a Csapágy és Műszaki Üzletház, Olaj-Sprint Kft. egy újabb mérföldkőhöz érkezett. 2018. augusztus 25.-én elkezdjük birtokba venni új telephelyünket.

Tovább »

Jövedéki termékek lettek a kenőanyagok

2014. január 1-i hatállyal változott a jövedéki törvény. Korábban a jogszabály csak az ömlesztett kiszerelésű kenőanyagokkal foglalkozott, de a változás számos követelményt vezet be a kenőanyagokkal kapcsolatban, kiszereléstől függetlenül. Az érintett kenőanyagok körét a Jöt. 62/A. § (1) bekezdése részletezi, és a felsorolt vámtarifaszámok alapján a szabályozás szinte minden kenőanyagra kiterjed.

Tovább »

Akciós termékek

Karrier

Olaj- Sprint karrier lehetőség

Az Olaj-Sprint Kft. dinamikus növekedését a sikeres ipari értékesítésben elengedhetetlen hatékony és magas szakmai hozzáértést képviselő csapat biztosítja.

Tovább »

Cikkek

Houghton kenőanyagok

Houghton Deutschland GmbH A Houghton Deutschland különböző ipari kenőanyagok, tisztítófolyadékok, hengerolajok (hideg és meleg hengerléshez), tűzálló hidraulikafolyadékok, fémmegmunkálási segédanyagok, korróziógátló anyagok és egyéb ipari folyadékok gyártásával foglalkozik már több mint fél évszázada.

Tovább »

Olaj-Sprint Kft.

Székhely: H-1064 Budapest, Podmaniczky utca 57. II. em. 14.

Üzlet: H-6041 Kerekegyháza, Fő út 108.

Telefon és fax: +36 30 694 0316

E-mail: info@olajsprint.hu

+36 30 694 0316

Kérdése van? Hívjon minket!